Ingredienser
400-600 gram torskfilé
2 dl mjöl
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 ägg
3 dl ströbröd
4 msk matolja
4 msk smör
ÄGGSÅS: 3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 hårdkokta ägg
TILLBEHÖR: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
4 dl gröna ärtor
4 kvistar dill
4 klyftor citron
3 tärnade tomater
Tillagning
1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
2. Börja koka potatis.
3. ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
4. Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret.
5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
6. Tillsätt salt och vitpeppar.
7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
8. Skala äggen och hacka dem.
9. Tillsätt hackat ägg till såsen. Spara lite ägg till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
10. PANERAD TORSK: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
11. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
12. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
13. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
14.Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
15. Vänd torskbitarna i ägget.
16. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
17. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
18. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
19. Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
20. Skär citron i klyftor.
21. Servera den panerade torsken med äggsåsen på tallrik eller fat och garnera extra hackat ägg, citronklyfta och dill. Servera tärnad tomat, kokt potatis och ärtor till.