Ev: Saftsås:

1 dl blandsaft

2 dl vatten

0,5-1 msk potatismjöl

 

Ev: Servering:

mjölk

kanel

ingefära

socker t.ex. strösocker, farinsocker, råsocker

ljus sirap

 

Så här kokar du risgrynsgröt:

1 Ta fram en tjockbottnad kastrull. Jag brukar använda en 5-literkastrull (IKEA 365+) som jag gör dubbel sats i.

Lägg en klick smör i kastrullen, sätt på plattan och låt smöret smälta.

1 msk smör

 

Smält smöret

smaelt smoer

 

 

 

 

 

2 Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), precis så att det kokar. Det är lätt att det bränner fast annars.


1,5 dl grötris

3 dl vatten

0,5 tsk salt 



Låt koka upp och sänk därefter värmen

laat koka upp 1saenk-vaermen_2.jpg

 

 

 

 

 

3 Tillsätt mjölken (eller mjölk och grädde) och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och låt bli varmt (behöver inte koka), sänk därefter värmen till svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), det ska helst inte koka för om det kokar är det dels risk att det kokar över och dels stor risk att det bränner fast i botten. Lägg på locket och låt svälla i ca 40-60 minuter.

(Upp till hälften av mjölken kan bytas ut mot vispgrädde, gröten blir då ännu godare, mer mättande och får en fylligare smak med den högre fetthalten. Dessutom bränner inte gröten fast alls så lätt och det går bra att koka på svag värme så att gröten blir klar snabbare.)

7 dl mjölk (eller mjölk blandat med grädde)

1-2 st kanelstänger

Tillsätt mjölken och kanelen och låt det låt det bli varmt.

tillsaett-mjoelken_1.jpg

tillsaett-kanel_2.jpg

laat bli varmt 3

 

 

 

 

4 Om gröten efter denna tid ändå har för lös konsistens låt den då fortsätta svälla på svag värme i 10-60 minuter till. Tiden det tar beror på hur varmt du har på spisen. Det tar visserligen längre tid på låg värme men du slipper diska fastbränd gröt och det kokar inte över.

(Det brukar ta totalt ca 2 timmar för mig när jag gör dubbel sats på bara mjölk. Men när jag tar drygt hälften mjölk, knappt hälften grädde så kokar jag på svag värme och då blir den klar på en timme utan att bränna fast.)


Gröten börjar bli klar och rör därefter om och gröten är klar.

groeten boerjar bli klar 1

risgrynsgroeten aer klar 2

 

 

 

 

 

5 Om du vill ha saftsås: Blanda saft och vatten. Smaka, det ska vara lite starkare än du brukar dricka. Blanda i potatismjölet, tänk på att blanda i potatismjölet medan saften ännu inte blivit varm. Låt koka upp under omrörning. När första bubblan syns är det färdigt!

1 dl blandsaft

2 dl vatten

0,5-1 msk potatismjöl

 

6 Servering: Servera med saftsås eller strö över kanel och häll på mjölk och/eller servera med en flera av följande ingredienser: ingefära, strösocker, farinsocker, råsocker, ljus sirap.

mjölk

kanel

ingefära

socker t.ex. strösocker, farinsocker, råsocker

ljus sirap

 

Rättssamhällets offer

Granskningar

Rättssamhällets offer

SHGR Logo

Samhällsgranskarna är en partipolitiskt obunden och neutral organisation som arbetar för att stärka den enskilde medborgarens ställning i förhållande till både samhälle och näringsliv. Det har länge saknats en motpol för att balansera statens och samhällets övertag gentemot den underlägsne medborgaren som tvingats acceptera ett alltmer godtyckligt bemötande och beslutsfattande.

 
 

VÅRA FÖLJARES VACKRA BILDER